--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Saturday, October 30, 2010

Sound that comes from the ghetto


Nakon slavnog (tresla se gora, rodio se miš) i prije svega očekivanog gašenja sarajevskog radija 202 od strane nadležnih institucija voljene nam države ekipa koja je na istom svakog ponedjeljka realizirala emisiju Srednji Prst i redovno uveseljavala malu, ali probranu grupu uživatelja tvrdih, sirovih i prljavih grooveova (poznatih i pod žanrovskim nazivom „rap“) ponovo se vraća u vaše domove 25.10.2010 godine tačno petnaest minuta poslije ponoći.

Iskreno govoreći teško se bilo odlučiti za ponovni početak jednog ovakvog projekta iz više razloga. Radio stanica na kojoj je čitava stvar i pokrenuta više ne postoji i jako je teško vjerovati da će više ikada postojati jedna takva idealistička utopija kakva je bila 202-ka. Svi razlozi zbog kojih smo s tolikim entuzijazmom trošili ogromnu količinu vremena radeći potpuno besplatno su nestali zajedno sa tom kultnom i sasvim abnormalnom idejom. Vjerovati da će neki drugi radio i neke druge prostorije postići ono što je 202-ka imala sama po sebi je apsolutna ludost. Samim time ljudi angažovani oko projekta Srednji Prst su sa velikom dozom skepticizma gledali na prelazak na neku drugu radio stanicu i prošlo je jako puno vremena u kojem je ideja počinjala blijediti i slobodno možemo reći nestajati.

Ipak, sa pokretanjem Omladinskog programa 202 na Federalnom radiju otvorila su nam se vrata da budemo dio nečega što je vjerovatno najbliže onome što je 202 predstavljao. Ne, naravno da stvari nikada više neće biti kao prije i da jednom zatvorena vrata zauvijek trebaju ostati zatvorena, ali zato ovo i jesu jedna nova vrata koja vode u jednu sasvim drugačiju emisiju nego što je to bio Srednji Prst na 202.

Veliko zadovoljstvo i jedan od razloga za prihvatanje ovakve opcije jeste i činjenica da će većina ostalih emisija koje su se emitovale u posljednjim danima 93.1 takođe učestvovati u ovom projektu i nadamo se da će te Vi poštovani slušaoci biti zadovoljni ponuđenim.

Kratko i jasno, od 25.10.2010 godine svakog ponedjeljka petnaest minuta poslije ponoći vraćamo se na radio talase u naš iz dana u dan sve opasniji i mračniji grad (i državu) jer oni ne mogu zaustaviti zvuk koji dolazi iz geta.

0 comments:

Post a Comment