--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Thursday, February 3, 2011

Pjesma sedmice 5 (31.01.2011.)



El Bahattee – „Jedan Ljubav“

Stiv Kahlina poznatiji kao El Bahattee je „odjebao davno karijeru jer prevršava svaku mjeru, tvrdoglavo ide u svom smjeru i mada ne zna kuda, al' Bahattee ima jebeno najveća muda“.

El Bahattee, je po mnogima najveće i sasvim sigurno jedno od najvećih rap imena sa ovih prostora. To se nije promjenilo ni za ovih 7-8 godina koliko je odsutan sa scene i neće se promjeniti ni u narednih mnogo godina.

Predsjednik Bahati je do 18-te godine živio u Retkovcu u Zagrebu, a nakon što su mu se rastali roditelji, odselio je od kuće. Bio je primoran rano se zaposliti, ali se odlučio upisati srednju građevinsku školu jer ništa drugo nije mogao s obzirom da je prema vlastitim riječima u osnovnoj visio ko drek na ulici. Kaže i da ga nikad niko nije mogao kontrolisati, ono što ga je zanimalo to je i radio i niko ga nije mogao uvjeriti da radi nešto drugo. Tako je ostalo i do danas.

Koliko god mi željeli da je još uvijek aktivan kao izvođač, 33-godišnji Bahattee je izabrao drugi put. Bavi se radom sa računarima i web-dizajnom, a oni koji su imali sreću gledati ga uživo na bini, su sada kada je prilično jasno da više nikad neće nastupati kao El Bahattee, posebno sretni jer spadaju u tu grupu ljudi.

Kao emsi se prvi put pojavljuje kao član Blackout Project-a na "Project Impossible" albumu koji je izašao 1997. godine. Taj smo album spominjali i u novogodišnjoj Pjesmi Sedmice, s obzirom da su i Bolesna Braća, kao i Tram 11 također na njemu. Poslije toga, Bahattee se pojavljuje upravo na Tram 11 prvijencu "Čovječe ne ljuti se" i na drugim hiphop albumima uglavnom zagrebačkih emsija. Pri izlasku kompilacije "Blackout 00" 1999. Bahati je već bio prilično poznat u rap krugovima, a demo pjesme "981" sa Tramom, koja se našla i na prvom albumu, te "Dame i gospodo" sa "Hiphop generacije 2001", su već nagovjestile ono šta slijedi.

Slijedio je prvi solo album El Bahattee-ija, "Svaki pas ima svoj dan" 2001. godine za kojeg je dobio mnogobrojne pozitivne kritike i Porina, na čijoj je dodjeli šokirao izvedbom pjesme "Opasno frustriran" sa bendom (kasnije garažna verzija na Amen-u). Možda je to i najbolji album koji je izašao pod patronatom Blackouta. Nakon toga, 2002. i drugi album "Amen" je dobijao uglavnom afirmativne kritike i bio je najbolji album godine u Hrvatskoj po nekoliko izbora. "Amen" nije muzika za nagrade, ali je prvi rap-meets-rock album na balkanskoj sceni. CD ima i multimedijalni sadržaj, kao i kratki dokumentarni film sa snimanja albuma, a i po tome je Bahattee vjerovatno bio među prvima na sceni, na kojoj Bahattee-ja kao aktivnog, nema od 2003. Oba albuma izašla su za Dallas Records.

Lik kao što je Bahattee je zbog svog govora, oslikavanja socijalnog sivila, iskrenosti i direktnosti, te svjesti i načinu na koju svoje priče predstavlja, bio strašno potreban rap sceni na ovim prostorima.

"Svaki pas ima svoj dan" je u potpunosti producirao Matko Šašek, Koolade, koji je već drugi put producent Pjesme Sedmice Srednjeg Prsta, a njegov uticaj na razvoj rap scene u Zagrebu, Hrvatskoj, pa čak i šire je neupitan. Pored njega na albumu gostuju i muzičari koji su svojim instrumentalnim izvedbama začinili Koolade-ove matrice, a kao gosti izvođači se pojavljuju još i Tram 11, Target, Nered, Stupni, a možda i najbolja pjesma sa gostovanjem na albumu je ona sa Alejandrom Buendijom Alexom.

Većina pjesama su izrasle u klasike, kao i sam album, logično, a peti klasik i pjesma sedmice Srednjeg Prsta je ona kojom isti počinje.

"Jedna ljubav", pjesma koju je Bahattee odradio za sebe i druge, svoj kvart, ljude i ulice. Pjesma koja nas uvodi u "Svaki pas ima svoj dan" i koja zbog Koolade-ovog beata i produkcije pored dobrog rapa, tvrdoće i priče, svemu daje posebnu atmosferičnost i draž. "Jedna ljubav" nije pjesma za ples, derneke i udaranje glavom od zid, ali je pjesma za sva vremena. Bahattee oduševljava svojom iskrenošću i emocijom, pri tom drži do kulture koju predstavlja! Otvorio je dušu ovoj pjesmi i nakon toga se vjerovatno osjećao lakše i bolje, a pored toga je valjda bio i svjestan kakvu je pjesmurinu napisao. Tako je i saksofon koji je tokom cijele pjesme tu negdje, na kraju iste otvorio dušu, a sve skupa slušatelja vodi u jedno posebno stanje i osjećaj. Za sve vas koji slušate i poštujete Bahatog nadamo se da ste uživali u priči i da ćete uživati u pjesmi koju možda niste čuli neko vrijeme, a za one među vama koji ne znate ko je Bahattee, vrijeme je da saznate i sigurno ćete ga i zapamtiti. El Bahattee - Jedna Ljubav, peta Pjesma Sedmice Srednjeg Prsta, za ulice!

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment