--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Thursday, January 13, 2011

Pjesma sedmice 3 (10.01.2011.)



Ghostface Killah – „Mighty Healthy“


Dennis Coles ili Ghostface Killah, sasvim sigurno je jednan od najboljih emsija svih vremena. Član Wu-Tang klana, iz Staten Islanda u New York-u, je u decembru prošle godine izdao album „Appolo Kids“, a nešto sa tog albuma slušali smo i u prošloj emisiji.
Na turneji je ekskluzivno najavio i nekoliko novih projekata, a svakako da je najviše prašine i isčekivanja izazvao najavom „Supreme Clientele II“, jedanaest godina nakon legendarnog keca sa kojeg je ovosedmična "Pjesma sedmice" u Srednjem Prstu.

Ghostface debituje kao emsi i član hiphop institucije Wu-Tang Clan, '93. godine na „Enter the Wu-Tang (36 Chambers-u)“. Od tada je pod raznim alijasima i uticajima, pored preostala 4 Wu-Tang albuma, izbacio 9 solo albuma, 3 kolaboracijska i 3 kompilacije. Gdje su tu još gostovanja i tejpovi, a četrdesetogodišnji GFK, na naše zadovoljstvo ne namjerava stati na tome.
Po njemu su pravljene figure i igračke, nekoliko puta se pojavljuje na velikom platnu, a i jedan je od junaka u video igricama „Wu-Tang: Shaolin Style“ i DefJam-ovim sličnim izdanjima.

Ghost je svoj debitantski solo album „Ironman“ izbacio 1996. godine, a najveći uspjeh je postigao sa drugim, pod nazivom „Supreme Clientele“.

„Supreme Clientele“ je izašao 25. januara 2000. godine za Epic Records. U prvoj sedmici prodano je 134.000 komada, a do marta se Ghost okitio i zlatnom pločom. Hiphop Connection ga bira na 2. mjesto najboljih hiphop albuma od 1995. do 2005. godine., a činjenica je i da je pokupio najbolje kritike od svih solo Wu-Tang albuma druge generacije.

I ako na ovom, kao i na svim Wu-Tang solo albumima druge generacije većinu produkcije ne potpisuje Rza, album sadrži svu sočnost i magiju ranog Wu-Tanga. Razlog tome je svakako i to da je Rza, osim 6 pjesama koje je producirao u cijelosti, zajedno sa Ghostface-om učestvovao na svakoj kao izvršni producent (executive producer). Između ostalog i zbog toga album i pored tolikog broja producenata, zvuči kao unikatna i savršena cjelina. Na njemu se nalaze vjerovatno svi ljudi bitni za i u, tangu-Wu!

Treća pjesma sedmice u Srednjem Prstu, a deveta na „Supreme Clientele-u“, je "Mighty Healthy"! Producirao ju je Mathematics, koji je radio puno za Wu ekipu, a posao koji je odradio na ovoj stvari je za anale. Semplovani su The Sylvers-i ("Wish That I Could Talk to You") , Melvin Bliss ("Synthetic Substitution"), James Brown ("Funky President") i Biz Markie ("Nobody Beats the Biz"). Ghost ubija od prve do poslednje linije, a tu je i njegov karakteristični i autentični ap-spid flou, njegov sleng i dramatični i emocijonalni deliveri.

Na Reakwonovoj „Only Built 4 Cuban Linx“ dvici, Ghost se pojavljuje na 8 stvari, a Reakwonu je pošlo za rukom snimiti vjerodostojan nastavak svog klasika. S nestrpljenjem isčekujemo, nadamo se i vjerujemo da će to poći za rukom i Ghostface-u sa „Supreme Clientele II“. Mighty Healthy, Pjesma sedmice 3! Ghostface Killah kips on kiling end kiling...

DOWNLOAD

1 comments:

Post a Comment