--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Wednesday, February 2, 2011

Intervju: Disse



Kratki razgovor sa sarajevskim MC-ijem poznatim pod imenom Disse, ali i kao „Broj 1“, je naš četvrti intervju koji objavljujemo u seriji intervju sa izvođačima koji su nastupali na „Domaćoj rap čorbici“. Kako je po mišljenju pionira crunk zvuka u Sarajevu protekao ovaj party u AGu, šta nam to nedostaje da napravimo kvalitetnu scenu sa zanimljivim događajima i još par pitanja na koja smo dobili odgovore od Disseta pročitajte u nastavku.


1. Nakon dugo vremena u Sarajevu je održan jedan veći rap događaj na kojem su nastupila najistaknutija imena lokalne scene. Koliko ste zadovoljni čitavim događajem, od organizacije preko nastupa pa do publike?

Disse: Pa ovako, u organizaciju se ne bih mješao mada i nemam nekih zamjerki, a i party je organizovao neko ko je to i do sada radio. Nadam se da neće izgubiti interesovanje da radi slične stvari i u budućnosti. Što se publike tiče opet bih izbjegao komentar, dok su izvođači, svi, pokušavali da ih pokrenu, oni su ostali onako "sarajevski" od početka do kraja pa čak i kada ih pogodi u dušu pjesma koju pusti izvrsni DJ te večeri..čast izuzecima! ;)

2. Da li smatrate da u Sarajevu ima prostora za organizaciju ovakvih događaja odnosno da li za iste ima interesa među ljudima i da li vam kao izvođačima, ali i kao publici, ovakvi događaji nedostaju s obzirom da ih je prije bilo puno više?

Disse: Koliko znam, u Sarajevu postoji veliko interesovanje, počevši od večeri gdje će se vrtiti hip hop muzika (ali da to ne traje samo do ponoći), do ljudi koji bi željeli da čuju u kojem smjeru je otišao taj hip hop danas u odnosu na jaku scenu nekad. Međutim, sada imamo problem manjih grupacija, takoreći suprotstavljenih tabora koji se međusobno ne podnose i izbjegavaju nastupe i slične projekte jedni drugima. Scena je razjedinjena i kao takva uistinu nema šansu da opstane. Nadalje, treba obratiti pažnju na stvari kao sto su ozvučenje, izbor izvođača, kao i koncepte partija ili njihovu tematiku (na kraju krajeva), ali i jedan veliki akcent na reklamiranje i najavu istih. Ne može se ne ulagati u takve projekte, a očekivati nešto iz njih.

3. Ko je prema vašem mišljenju imao najistaknutiji nastup večeri i da li se kvaliteta nastupa domaćih izvođača podigla na veći nivo u odnosu na vrijeme prije par godina?

Disse: Kvalitetniji nastupi se samo odražavaju u tome da su izvođači te večeri bili, da kažem, razumljiviji u odnosu na nekadašnje nastupe u AGu, ili u manjim sličnim, nazovimo-klubovima. Naravno, govorimo i o iskustvu koje su stekli do sada nastupajući na užasnim razglasima tako da sam razumio svaku pjesmu koja je izvedena. Najviše bih istakao Boom Box, to je nekako meni najvise "sjelo", ali i Ajzera GO sa Shtelom koje sam baš poželio čuti na ovakvim dešavanjima.

4. Najavite našim čitateljima projekat koji spremate i koji će uskoro ugledati svjetlo dana. (Zadnji dio rečenice je jako važan. Ukoliko niste sigurni da će te projekat završiti i da će biti dostupan za slušanje u nekom razumnom vremenskom periodu zamolili bi vas da se suzdržite od navođenja istih jer najavljenih projekata od kojih nikada ništa nije bilo je na domaćoj sceni i previše).

Disse: Da ne bude kao za nastup na Rap Čorbici za koji sam bio spriječen iz privatnih razloga tj. porodičnih zdravstvenih problema, najavio bih ovim putem samo da sam već sve dogovorio za novi spot, a za ostalo ću obavještavati vas, ekipu Sredjeg Prsta, na vrijeme.

5. Pohvale i zamjerke za Srednji Prst radio emisiju, blog, čitav projekat?

Disse: Odmah da kažem da nemam nekih zamjerki na čitav projekat Srednjeg Prsta, sve same pohvale, jer ovakvo nešto ne može nikako da odmogne hip hop-u u BiH. Kamo sreće da ima još sličnih projekata jer ih je bilo nekada, a i kamo sreće da reperi, grafiteri...imaju više prostora, a i interesovanja za ostale medije i emisije bilo kakvoga tipa. Jedino bih istakao da Mega ima GLASČINU (a i ostalo) kakvu nema nijedan radijski voditelj širom, recimo, Balkana. Nemojte samo da se ostali iz Prsta ljute.. :D

Veliki Pozdrav, Disse Broj jedan. :D

0 comments:

Post a Comment