--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Wednesday, February 9, 2011

Pjesma sedmice 6 (07.02.2011.)



Ol' Dirty Bastard – Brooklyn Zoo

Ko' bi rekao da je prošlo već nešto više od šest godina od smrti Russel Tyrone Jones-a (Rasel Tiron Džouns), Ol' Dirty Bastard-a, Dirt Doga, Big Baby Jesus-a, Ason Uniqe-a ili jednostavno ODB-a.
13. novembra 2004. u Rza-inom studiju, dva dana prije nego što će zakoračiti u trideset i sedmu godinu života, umrla je istinska ikona i legenda hiphop muzike i kulture.

Legendarni emsi iz Brooklyna je drugi član Wu-Tanga Clana, nakon Ghosteface Kille, kojeg predstavljamo u okviru pjesme sedmice, a da cijela ekipa Srednjeg Prsta gaji posebne simpatije prema Wu ekipi nije tajna, pa ćemo i u budućnosti nastaviti širiti Wu riječ dokle god da dopiremo.

ODB je ustvari jedan od osnivača "Klana". Sa rođacima Rizom (Rza) i Džizom (Gza), formirao je grupu Force of the Imperial Master, koja je poslije postala poznata kao All in Together Now, po istoimenom anderground singlu. Kasnije se grupi priključilo još šest članova, pa je interplanetarna hiphop velesila od grupe, Wu-Tang Clan, rođena.

Nakon Enter the Wu-Tang (36 Chambers-a) 1993. godine, počeli su izlaziti solo albumi prve generacije iz Wu-Tang plana za osvajanje svijeta, a nakon Method Man-a i njegovog Tical-a '94-te, drugi u seriji tih albuma, bio je ODB sa Return to the 36 Chambers: The Dirty Version 1995. godine.
1997. je bio zastupljen na Wu-Tang Forever-u, istina, manje nego na prvijencu grupe, a 1998. je digao ogromnu prašinu izlaskom na binu na dodjeli Gremija, s obzirom da Wu-Tang, koji je bio nominovan, nije dobio Gremija za najbolji rep album godine. Zahvaljujući ODB-u, poslije se ipak najviše govorilo o Wu-Tangu i njemu samom, koji je objasnio kako stvari stoje. Wu-Tang Clan iz for d čildren, a svoje djece ODB ima trinaest. (LINK)

1999. je izašao drugi solo album Nigga Please koji je doživio zapažen komercijalni uspjeh, ali ne i kao debitantski, na kojem se nalazi šesta pjesma sedmice Srednjeg Prsta.

Iste godine je naplatio 30.000 dolara za izvedbu na Insane Clown Posse albumu, a svoj dio je obavio za dva dana mumljajući čitav vers o kurvama. Insane Clown Posse su morali editovati ODB-jev vers kako bi iz svega izvukli četiri rime, a stvar je nazvana "Bitches".

Neki će reći da je 2002. izašao treći ODB-ov solo album, The Trials and Tribulations of Russel Jones, ali on je izašao bez njegove supervizije i nadležnosti jer je u to vrijeme bio u zatvoru. Na albumu se nalaze remiksi pjesama snimljenenih ranije u njegovoj karijeri.

2003. na dan izlaska iz zatvora, sa Marajom Keri (Mariah Carey) i Dejmon Dešom (Damon Dash) pored sebe, potpisao je za Roc-A-Fellu. Živio je u kući svoje majke, u kućnom pritvoru, ali je i pored toga uspio učestvovati u VH1 specijalu: Inside Out: Ol' Dirty Bastard On Parole, kao i snimiti album koji je trebao izaći 2004. godine, ali je nekoliko puta izlazak odgađan, poslednji put u nizu 2009.
ODB je prije izlaska albuma promjenio ime u Dirt McGrit, a to je bio i radni naziv albuma, koji je ipak, kako to biva, našao svoj put do mnogobrojne ODB-jeve publike putem interneta i drugih kanala, i to pod nazivom A Son Unique.

Nećemo pričati o njegovom kriminalnom dosjeu, koji istini za volju nije skroman, ali ćemo reći da je bio svjedok saobraćajne nesreće, koju je vidio sa prozora iz studija, sa prijateljem je sletio na mjesto nesreće i mobilisao nekoliko do tada nijemih posmatrača da im pomognu, da podignu i okrenu auto iz kojeg su spasili četverogodišnju djevojčicu. ODB ju je redovno posjećivao u bolnici dok ga nisu opazili mediji. Nakon toga se i desio incident na dodjeli Gramy-a.

Return of the 36 Chambers: The Dirty Version, je hardkor hiphop album, najbolesnijeg i najluđeg člana Wu ekipe, Ol' Dirty Bastarda, koji je izašao je 28. marta 1995. i primarno ga je producirao Rza, sa produkcijama samog Ol' Dirty Bastarda, True Master-a i 4th Disciple-a. Na albumu gostuju Gza, Rza, Mehod Man, Reakwon, Ghostface Killah i Masta Killa, a tu su i neki drugi ljudi okupljeni oko Wu-Tanga, kao i Brooklyn Zu. Album odiše tvrdoćom i žestinom, energijom i Wu-Tang zvukom, samo što je to, još prljavije.

U prvoj sedmici prodano je preko 80.000 primjeraka, do juna je dobio zlatnu ploču, a šesta pjesma sedmice Srednjeg Prsta i prvi singl "Brooklyn Zoo", kao i drugi "Shimmy Shimmy Ya", su pomogli i ODB-a katapultirali do platine. Bio je nominovan za Gremija 1996. za najbolji rap album, a mnogi ga opisuju kao jedan od najboljih hiphop albuma svih vremena.

"Brooklyn Zoo" je jedna od najpoznatijih i komercijalno najuspješnijih Ol' Dirty-jevih pjesama i singlova, a činjenica da se sastoji iz jednog ubitačnog versa, nakon kojeg slijedi refren koji prerasta u vrisku tog refrena, i da je ovo rep stvar u najtvrđem obliku, dovoljno govori o ODB-jevoj veličini. Njegov stil, diliveri i flou su zaštićeni od bajtanja. Refren je na neki način oživljavanje linija sa "Protect Ya Neck-a" i prvog Wu-Tanga, ali nakon ovoga su je zapamtili i oni koji su prvi put olako prešli preko nje. Stvar je producirao sam ODB sa True Master-om, a skupa tjera na klimanje glavom, divljenje i ako hoćete divljanje. Nije čudno što je duga lista onih koji su za svoje hukove i stvari koristili i katali "Brooklyn Zoo". Snimljena su i dva različita spota za stvar.

R.I.P. hip-hop ikoni! Ol' Dirty Bastard, STREJT FROM DE BRUKLIN ZU! Srednji Prst Rap Show, šesta Pjesma sedmice: BROOKLYN ZOO!

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment