--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Friday, February 25, 2011

Pjesma sedmice 7 (21.02.2011.)



Outkast – So Fresh, So Clean


OutKast je američki hiphop duo kojeg čine André "André 3000" Benjamin poznat i kao Dré, te Antwan Patton "Big Boi". Počeli su kao The OKB (The OutKast Brothers), da bi kasnije promjenili ime u OutKast.

OutKast je i jedan od najuspješnijih hiphop dvojaca svih vremena, a to potvrđuje i šest gremija, među kojima onaj i za najbolji album godine, kojeg su dobili za dupli "Speakerboxxx/The Love Below". Prodali su ukupno preko 25 miliona kopija svojih osam uradaka, od kojih je 5 studijskih albuma i jedno izdanje najvećih hitova.

Poznati su po svojoj individualnosti, orginalnosti i ekspirementalnom duhu. Grupa koja je počela sa dirty southom i g-funkom i koja je vremenom u svoj repertoar dodavala elemente fanka, soula, roka, džeza, bluza, dram'en'bejsa i čak elektronike. Njihov svestrani i jedinstveni stil je mnogima stvorio i drugačiji pogled na hiphop muziku i rep, a poštovanjem i ugledom u kojem uživaju u rep krugovima u Americi i širom svijeta, se ne može pohvaliti mnogo hiphop grupa, pogotovo dvojaca.

Duo se upoznao u Atlanti u srednjoj školi vizualnih i scenskih umjetnosti. Prvobitno su se htjeli zvati "2 Shades Deep" ili "The Misfits", ali s obzirom na to da su ta imena već bila zauzeta, odlučili su se za OutKast na osnovu tumačenja u jednom riječniku, gdje se ta riječ tumači kao sinonim za misfit.

I ako su počeli ranije, 1992. su potpisali za LaFace Records i time postali prvi hiphop izvođači tog lejbla. Tada se i prvi put pojavljuju na remiksu pjesme TLC-a "What About Your Friends", da bi u ljeto 1993. izdali prvi singl "Player's Ball" koji je bio hit i na broju 1, na Billboardovoj Hot Rap Tracks top-listi, a od lista su u to vrijeme u Bosni i Hercegovini bili itekako daleko.

Prvi album Southernplayalisticadillacmuzik, je izašao 1994., a slijedili su albumi 96-te, 98-me, 2000, 2003, i poslednji u nizu Idlewild, 2006. godine. Naša sedma pjesma sedmice se nalazi na četvrtom, Stankonia, i dobro je poznati singl i hit, a nije "Ms. Jackson" ni "Bombs Over Bagdad".

Naravno da ne znači da Stankoniju smatramo najboljim OutKast albumom. Andre i Big Boi su se na ovom možda čak i pomalo odmakli od svojih klasičnih hiphop korijena i zvuka sa predhodna tri, a taj trend je nastavljen i na kasnijim albumima. Ipak, kada su u pitanju rep i rime, OutKast je uvijek ostao tru i vjeran suštini hiphop kulture, pogotovo Big Boi.

Nisu rijetki oni koji smatraju da je Andrej 3000 najbolji reper ikada, a rasprave o tome da li svih pet ili samo četri OutKast albuma zaslužuju biti svrstani u red klasika, također svjedoči njihovoj genijalnosti i veličini.

Stankonia je izašla 31. oktobra 2000 za LaFace Records. Album je debitovao na drugoj poziciji američke Billboard 200 top liste, prodano je preko pola miliona primjeraka u prvoj sedmici. Metacritic mu daje 95 od 100, proglašen je albumom godine po nekoliko izbora, a izabran je na 359 mjesto Rolling Stone-ove liste 500 najvećih albuma svih vremena.
"Stank" je južnjački izgovor za "stink", a to je i originalno značenje riječi funk.

Svježina i čistoća je nešto što se od OutKast-a uvijek očekuje i na šta smo od njih i navikli. Vrlo im dobro uspijeva ukomponovati svoje muzičke uticaje u svoje projekte i predstaviti ih u jednoj savršenoj cjelini i pri tom zvučati unikatno. Tako se na sedmoj pjesmi sedmice Srednjeg Prsta, osjeti uticaj P-funka, a naravno, riječ je o trećem i poslednjem singlu sa Stankonije, "So Fresh, So Clean".

Stvar su producirali Organized Noize, koji su sa OutKastom od samih početaka njihove karijere i koji imaju velike zasluge u onome što je OutKast danas i kako ih se vidi, odnosno čuje. I za ovu su također odradili fantastičnu podlogu i posao, koja je u kombinaciji sa OutKastom jednostavno morala ispasti hit.

"So Fresh, So Clean" je stvar koja je u stanju popraviti raspoloženje ili nakon koje dan može da počne. I ako nije bila toliki hit kao "Ms. Jackson", stvar je dodatno povećala prodaju i onako komercijalno jako uspješnog albuma i singlica. Zvuči svježe, čisto i egoistično, počinje sa refrenom koji je zujalica i jednostavno ostaje u uhu, nastavlja sa 2 versa Big Boia, i jednim Andreja, a između svakog od ta tri versa je po refren, kojeg do kraja pjesme znate napamet i ako je slušate prvi put. Dobre vibracije i pozitivna atmosfera kojom ova pjesma odiše, dolaze do usijanja pred kraj pjesme i poslednja ponavljanja refrena, kada Andrej zadaje još 4 ego-freš-klin linije koje svemu daju poslednji šlif. Sedma Pjesma Sedmice Srednjeg Prsta, OutKast produced by Organized Noize, So freš, so klin!

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment