--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Saturday, March 5, 2011

Pjesma sedmice 8 (28.02.2011.)



Tekst koji vam donosimo danas, dan prije velikog M.O.P. koncerta u Sarajevu, niste mogli čuti u zadnjoj emisiji Srednji Prsta Rap Showa kao što je to bio slučaj sa svim ostalim izdanjima Pjesme Sedmice. Ovo ćemo vam nadoknaditi u ponedjeljak, dan poslije koncerta, a u istoj emisiji očekujte i novo, deveto, izdanje Pjesme Sedmice! Svi na M.O.P.! Ludnica sutra!


M.O.P. – „Rugged Neva Smoove“

Već par sedmica, od kako je postalo jasno da će M.O.P. u sklopu svoje evropske turneje posjetiti i glavni grad naše države, odbrojavamo dane i isčekujemo 6. mart i dan koncerta. To se dalo zaključiti i po sadržaju prošlih emisija i bloga, a sada kada M.O.P. groznica polako dolazi do svog zenita, vrijeme je da vam predstavimo i njihovu stvar u sklopu rubrike Srednjeg Prsta, Pjesma sedmice.

U prošloj emisiji ste imali priliku slušati M.O.P. specijal, a ukoliko niste, preporučujemo vam da skinete podcast emisije u kojoj smo vrtili i predstavlili diskografiju i rad grupe. Iz tog razloga, držimo da nema potrebe da naširoko predstavljamo i ponavljamo neke stvari, ali ćemo ipak uraditi kratki rezime i osvrt na njihovu dosadašnju karijeru.

Nakon ODB-a u šestoj Pjesmi sedmice, u osmoj ponovo hardkor hiphop i ponovo Bruklin, Nju Jork, gdje su Billy Danze i Lil' Fame početkom devedesetih osnovali geng pod nazivom Mash Out Posse, a iz potrebe da se izraze kroz rap, nastala je i istoimena grupa u kojoj je na početku Lil' Fame bio DJ, da bi kasnije i sam počeo sa repanjem.

Prepoznatljivi su po svom agresivnom rap pristupu podlogama i diliveriju, a teško ih je zamisliti jednog bez drugog, tim prije što rade muziku za live nastupe. U jednom hiphop časopisu sam prije par godina pročitao zanimljiv intervju sa dvojcem, u kojem kao razlog zbog kojeg se bave muzikom navode to da bi imali šta slušati u autu, a njihove pjesme su napumpane adrenalinom.

Do 2000. su zaradili dosta poštovatelja i fanova sa svoja tri albuma; "To the Death" (1994.), "Firing Squad" (1996.), te "First Family 4 Life" (1998.), a svjetski fejm, kao u pjesmi, dobili su izlaskom "Warriorz" albuma na kojem su bili hitovi „Ante Up“ i „Cold As Ice“. Njihov peti oficijelni album je izašao 2004. u kolaboraciji sa hevi metal grupom Shiner Massive i zove se "Mash Out Posse", nakon toga slijede "St. Marxmen" (2005.), "Ghetto Warfare" (2006.) i "Foundation" (2009.).

Za svoje karijere su ostvarili dosta zapaženih kolaboracija, gostovanja na raznim albumima i soundtrekovima, te izbacili nekoliko kompilacija i mixtape-ova, a jako puno snimljenog materijala tek čeka da ugleda svijetlo dana. Među suradnjama istaći ćemo prije svih Dj Premier-a koji je producirao zapažen broj Mash Out Posse stvari. Lil' Fame čak ima i tetovažu sa njegovim likom kojom je htio iskazati svoje poštovanje, dok je živ. Među imenima sa kojima je ekipa radila i sa kojima ih se asocira su i Gang Starr, Wu-Tang Clan, Jay-Z, Busta Rhymes, Afu-Ra, Kool G Rap, Styles P, Pharoahe Monch i mnogi drugi.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti Fame-ove producentske sposobnosti, a on je od drugog albuma do danas producirao veliki broj pjesama na svim M.O.P. albumima, a osim toga radio je između ostalih i za Big Noyd-a i Wu-Tang kliku.

Zanimljivo je da su promijenili veliki broj izdavača, a prema riječima Billy Danze-a, svi vlasnici lejblova za koje su izdavali su bili ujedno i fanovi, osim u slučaju prvog albuma. Među njima su i Jay-Z i Damon Dash koji su ih doveli u Roc-A-Fella Records, a nakon svađe među njima, M.O.P. su se povukli iz te priče, jer kako kažu, oni nisu tip ljudi koji će provesti toliko godina skupa da bi se radi različitih interesa razišli tek tako, niti se osjećaju ugodno u takvom okruženju. Nakon toga došla je saga sa G-Unitom i 50 Centom koja se također neslavno završila. Sve to je dovoljan pokazatelj koliko M.O.P. ne pripada komercijalnim muzičkim tokovima i koliko je njihovo mjesto među underground legendama.

Prvi album "To the Death", izašao je 7. aprila 1994. za Select Street Records, a producirao ga je DR Period, osim stvari "Guns N Roses" koju je producirao Silver D. Na njemu se nalazi naša osma pjesma sedmice, a mnogi će reći da je jedna od najboljih prvih pjesama i otvaranja na nekom hiphop albumu. Refren, prava himna svakog M.O.P. fana, savršeno sažima sve odlike njihovog zvuka, a DR Period je bacio vjerovatno najjaču bombu na albumu punom bombastične produkcije. Definitivno stvar za koju se nadamo da će u nedelju razoriti Slogu.

„Rugged Neva Smoove“ će vas, ako već niste, dovesti u pravo M.O.P. raspoloženje. Naredajte diskografiju u plej liste i do sutra... Hardkor hiphop is on d muv, M.O.P. „Rugged Neva Smoove“, osma pjesma sedmice Srednjeg Prsta, gunnin'!

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment