--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Wednesday, June 15, 2011

Pjesma sedmice 15 (06.06.2011.)



Prti Bee Gee – „Pajdo Koku Ekser Trip“


Dvojica Nikola, jedan Jarnević i drugi Jelić, Eufrat i Mikri Maus, danas čine legendarnu beogradsku rap grupu Prti Bee Gee. Najstariji, idejni tvorac i vođa grupe je Davor Bobić, Moskri, živio je i radio 200 na sat, pa je i prvi prošao kroz cilj. Umro je 25. augusta 2005. godine u 28. godini života.

Debitantsko pojаvljivanje grupe desilo se nа rаdiju SKC-u, gdje se vrtila i prvа pjesmа, 2001. godine, а ubrzo zа „One Records“ snimаju prvi аlbum „Grejtest hits“ (2002. godine).

Učestvovаli su i u projektu 43zlа zаjedno sа Timbetom, Ajs Nigrutinom i Bvаnom.
Ime Prti Bee Gee je vezano za Moskrijevu avanturu u Crnoj Gori, kada je u jednom razgovoru dosađivao nekom mještanu, i kada ga nije impresionirao beogradskim urbanim pričama ovaj mu je odgovorio "ajde, prti be-ge", što je u lokalnom slengu značilo "ajde, bjaži beograđanine".

Moskrijevo ime je šatrovački "Krimos", a pored stoji i "Loko Pajdoman". Mikri Maus je "Miš Kriminalac", a Moskriju je to ime na um palo i zbog toga što su Mikrija u kraju zvali "Miš", zbog izgleda. Eufrat, je Eufrat.

Album "Moskri 77-05" koji je posvećen Moskriju i izašao je 2005. godine, nakon njegove smrti. Treći album, "Tačno u pre podne" izlazi 2007. godine.

Mnogi su muziku koju izbacuje Prti Bee Gee opisali kao slavljenje narkomanije i glorifikaciju kriminala, no da su manje izvlačili iz konteksta i bolje poslušali priču koju ovaj trojac, sada dvojac, priča i repa, shvatili bi koliko snažnu poruku ustvari šalju, naročito nakon smrti jednog od najboljih balkanskih repera ikada, Moskrija. Tužno je što nekima ni to nije bilo dovoljno da sa distance pogledaju i shvate priču i poruku jednog on najluđih i najunikatnijih repera sa ovih prostora, kojem niko na Balkanu neće moći ukrasti stil, jer Moskri će uvijek biti Moskri, a ne bi bilo ni previše uporediti ga sa Odb-jem ili Kool Keith-om.

Istu poruku šalje i naša petnaesta pjesma sedmice, "Pajdo, Koku, Ekser, Trip", pogotovo refren u Moskrijevom stilu i izvedbi, koji često pravi paralele između svoje sadašnjosti i prošlosti, a te paralele mnogim mladim generacijama mogu biti škola.

Pjesmu čine i nose gruvi bit, preko kojeg piče redom Moskri, Eufrat pa Mikri, ispresjecani spomenutim refrenom. U petak u Balkanu gledali smo Prti prvi put live u Sarajevu. Istina, falio je taj poslednji panč, finalna konstantacija, falio je Moskri, ali njegov duh je svakako bio sa nama. Prti Bee Gee, gengsta rep, fakt d polis en robokep... 15. Pjesma sedmice Srednjeg Prsta, Pajdo Koku Ekser Trip!

0 comments:

Post a Comment