--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Monday, January 3, 2011

Pjesma sedmice 1 (27.12.2010.)



„Blaq Poet – Voices“


Deseto izdanje Srednjeg Prsta po prvi put sadržalo je i našu novu rubriku u kojoj će te od sada moći uživati svake sedmice u emisiji, kao i na blogu. „Pjesma Sedmice“, kao što i samo ime govori, je rubrika koja će sedmično predstavljati pjesmu koja ekipi odgovornoj za ovaj projekat ima posebno značenje. Od kultnih old school klasika do pjesama koje su izašle par dana ranije, „Pjesma Sedmice“ će sigurno biti savršena poslastica za sve vas koji želite pronaći onu posebnu pjesmu koju možete vrtiti na repeatu po čitave dane.

Wilbur Bass, poznatiji kao Blaq Poet, je njujorški mc iz Queensbridge-a koji je prvi put pažnju na sebe skrenuo za vrijeme "Bridge warsa", tačnije davne 1987. godine, kada je sa svega 17 godina snimio diss pjesmu Krs-Oneu i Boogie Down Productionsu pod nazivom "Beat you down". Od tada je The Poet prevalio dug put do onog što je danas.

Sa Dj Hot Day-om je 91. godine osnovao duo PhD, a u narednih pet godina je osim jednog albuma, u tom tandemu izbacio još i nekoliko 12 inch singlica i jedan ep. Bio je član "Screwballa" sa kojim je izdao dva albuma i kompilaciju, da bi tek 2006. izdao svoj prvi solo ulični album "Rewind: Deja Screw". Na njemu se, između ostalih, pojavljuje i Premierova produkcija.

Koliko jedan drugom leže, pokazuje i činjenica da nakon toga Poet potpisuje ugovor za Premierov "Year Round Records", pod kojim izdaje svoj drugi solo album, „The Blaqprint“. Album je izašao kao dupli cd-a, a drugi je instrumentalna verzija. Instrumentale su dovoljno jake, snažne, tvrde i dobre da su i bez Poetovih versova i više nego slušljive, a rijetko kojeg emsija ne bi povukle na bacanje rima. Kako i ne bi bilo tako, kada od 15 pjesama na albumu, za 13 njih produkciju potpisuju sam legendarni Dj Premier. Jedna od tih 13 pjesama je i ona pod nazivom "Voices", prva pjesma u novoj rubrici Srednjeg Prsta.

Glasovi koji se javljaju Poetu su glasovi samih hiphop gromada, što živih, što onih koji više nisu među nama još uvijek živima. Mračan i hipnotičan beat, koji je po subjektivnom sudu možda i jedan od boljih Premierovih poslednjih godina, u srž pogađa atmosferu cijele priče. Samplovan je Grover Washington Jr. i njegova pjesma "Masterpiece" iz 1973., a uz prepoznatljive zvuke Premierovih ritam mašina i drum sekcija, nevjerovatu produkciju te fantastičnog Poeta, "Voices" je pjesma koja se zaista može svrstati u red masterpiecea. Voices je moderno hiphop remek djelo. Blaq Poet je uz flašu Henesija, uspio da pogađa poentu za poentom, uz to podsjećajući nas na rap veličine koje mnogi previše olako zaboravljaju, kao i ono o čemu su nam repali i repaju. Blaq Poet i Dj Premier, Voices! Pjesma sedmice, Srednji Prst Rap Show, uživajte.

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment