--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Sunday, January 23, 2011

Pjesma sedmice 4 (17.01.2011.)



Madvillain – „All Caps“


Madvillain je jedna od najjačih hip hop grupa današnjice, a čine je Daniel Dumile (Denijel Dumalej) i Otis Jackson Jr. (Otis Džekson), hip hop veličine MF Doom i Madlib.

Njihov debitantski album "Madvillainy", ispostavio se kao jedno od najznačajnijih rap izdanja u poslednjem desetljeću, a na njemu se nalazi i četvrta po redu, Pjesma sedmice u Srednjem Prstu.

Doom je rođen 1971. godine u Londonu, a nedugo zatim, seli se u New York na Long Island. Kao Zev Love X, formirao je grupu KMD 1988. sa mlađim bratom DJ Subroc-om i drugim emsijem Onyx the Birthstone Kid-om. Album „Mr. Hood“ izlazi 1991. i bio je hit u njujorškim rap krugovima, a prekretnica u Doomovoj karijeri se desila 1993. pred izlazak drugog KMD albuma "Black Bastards". Doomovog brata Subroca je ubilo auto dok je prelazio ulicu, a iste sedmice je Elektra Records, lejbel za koji je album trebao izaći raskinuo ugovor.

Nakon smrti brata, Doom prekida rap karijeru u periodu od 1994. do 1997., kada počinje fristajlati na open-mic događajima sa maskom na licu u jednom klubu na Manhattan-u. Od tada koristi novi identitet, MF (Metal Face ili Metal Fingers) Doom, po uzoru na Marvel Comics super heroja Doctor Dooma. Krajem devedesetih Doom se seli u Atlantu, a prema njegovim riječima oporavljao se od rana i zaklinjao se u osvetu industriji koja ga je toliko deformisala. Black Bastards je tada butlegovan, što je dovelo do Doomovog prodora na andergraund hip hop sceni.

Od 1999. je izdao i snimio 10 solo albuma i veliki broj instrumentalnih, nekoliko mixtape-ova i kompilacija, veliki broj gostovanja i singleova te 2 lp-a i jedan ep kao član grupe Danger Doom sa Danger Mouse-om. Sa J Dillom i Ghostface-om je izdao album „Sniperlite“, a treba istaći i suradnje sa MF Grimom, Jake One-om, Gorilama, te mnogobrojne producentske uratke.

Madlib je Dj i emsi, te jedan od najkreativnijih i kritički najprihvaćenijih hip hop producenata ikada, iz Los Angeles-a. Od 1993. izdao je toliko albuma kao Madlib, Quasimoto, Yesterdays New Quintet (kvintet) da ih je teško prebrojati, a koristio je i koristi i mnoge druge pseudonime. Većinu je izdao za Stones Throw Records, a među mnoštvom suradnji spomenut ćemo one sa The Alkoholiksima, Mos Defom, De La Soulom, Ghostface Killom, Talib Kwelijem, J Dillom (Jaylib), te naravno MF Doomom (Madvillain).

Prvi Madvillain je svojim pojavljivanjem izazvao pravi bum, jer su Madlib i Doom izabrali jedinstven i unikatan pristup, što zvukom, što konceptom. Kratke pjesme, opskurna lirika i samo nekoliko refrena su album učinili uglavnom nedovoljno interesatnim za komercijalni radio.

Madvillainy je izašao 24. marta 2004. za Stones Throw, a Metacritic ga je ocjenio sa 93 od 100! Album je u potpunosti producirao Madlib, a pojavljuje se na njemu i kao emsi, Quasimoto! Prva stvar sa Madvillainy-a koju je pustio Madlib na dj takmičenju u Brazilu krajem 2002. bila je "America's Most Blunted", a kao singlovi sa spotovima izašle su pjesme "All Caps", "Rhinestone Cowboy" i "Accordion". Na albumu gostuje još i Wildchild te Medaphoar, a pojavljuje se još jedna Doomova preobrazba, Viktor Vaughn (Von).

Nakon Ghost-ovog Mighty Healthy-a u prošloj, u ovoj emisiji ćete kao Pjesmu sedmice Srednjeg Prsta slušati All Caps.
Kao što je već rečeno, All Caps je jedan od singlova sa Madvillainy-a. Nevjerovatan beat je još jedno čudesno djelo i plod Madlibovog rada koji je sampleovao The Free Movement i stvar "The Harder I Try". Kada dođe do multija, teško se neko može nositi sa MF Doom-om koji objašnjava i gazi dvije minute koliko ova pjesma i traje, a stavlja na znanje i zbog čega njegovo ime treba da se piše sa svim velikim slovima!

Vrijedi istaći da je 2008. izašao Madvilainy 2 sa Madlibovim remixima, a Doom i Madlib su najavili i novi album kojem se nadamo i očekujemo ga ove godine. MF, midl fingr DOOM zajedno sa Madlibom za Midl Fingr Rap Show, sa četvrtom pjesmom sedmice. Madvillain, All Caps.

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment