--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Wednesday, March 23, 2011

Event Report – Bombs Over Balkan



Bombs Over Balkan
Preza & Leshy (Srednji Prst Soundsystem)

Datum: 18.03.2011.
Lokacija: Balkan Caffe, Sarajevo

Event report sa prvog Bombs Over Balkan događaja u organizaciji Srednjeg Prsta koji se održao u Balkan Caffeu 18.03.2011. godine pišemo gotovo pet dana nakon što je događaj održan . Trebao nam je određeni period da se i sami odmorimo od tog petka, a i da se dojmovi slegnu pa da probramo napisati nešto što će ličiti na objektivan report sa partija na kakve ste do sada navikli. Obzirom da se radi o projektu koji je naših ruku djelo pokušat ćemo da se sudržimo od pretjerane subjektivnosti i samohvalisanja. Da bi to uopšte mogli pokušati ostvariti ovaj event report će nužno morati biti značajno kraći u odnosu na ostale jer ukoliko dopustimo da nas ponesu osjećaji onda ćemo sigurno otići predaleko i preći granicu dobro ukusa.

Ipak, subotnje jutro osim upale svih postojećih mišića na tijelu, promuklog grla i stravične glavobolje, donijelo je i veliko zadovoljstvo radi savršeno odabranog imena za prvu klubsku noć u organizaciji Srednjeg Prsta. B.O.B. – Bombs Over Balkan na najbolji način opisuje šta se u petak dešavalo u Balkanu i kakav je provod priređen za većinu posjetioca. Padale su strašne rap bombe tako da je čitava čaršija odjekivala detonacijama, a publika je gorila kao napalm bombe 17.07.1944. iznad Saint-Lô gradića u Francuskoj. Opis vjerovatno jeste pretjeran, ali nekako osjećamo da barem u jednoj rečenici možemo pustiti emocijama da prevladaju razum.

Kao što smo naveli i u press releaseu za BOB-u, jako dugo nam je trebalo da se odlučimo za realizaciju jednog ovakvog projekta, a još duže da se poklope određeni preduslovi koji su bili nužni da bi ime Srednjeg Prsta uopšte stavili na neki plakat. U pet godina pisanja o domaćoj i stranoj rap sceni i četiri godine puštanja istih na radio stanicama trudili smo se da radimo profesionalno i kvalitetno koliko je to bilo u našoj moći. Nikada nismo pristajali na kompromise i nikada nismo favorizirali jedne zato što s njima pijemo kafu, a pljuvali druge zato što nisu dio nekih imaginarnih ekipa i krugova. Poštovali smo kvalitet, rad, zalaganje i čisti entuzijazam ma od koga da on dolazio, a trudili smo se da našim posjetiocima i slušaocima nudimo isto.

Sve ovo navodimo radi dobro poznatog fenomena katastrofalno loših rap partija u Sarajevu. Istina je, koliko god ona bila žalosna, da je u našem gradu prava rijetkost naveče izaći na neku rapčugu i pritome se dobro zabaviti. Osim nekih odličnih događaja nazad u danu u tadašnjem Lifeu i Labirintu, pa nakon toga u Internetu i još nekim manjim mjestima, posljednjih nekoliko godina je po pitanju rapa u klubovima zaista katastrofalno. Upravo ovo je bila najveća dilema prilikom planiranja BOB-a. Da li je uopšte mogući napraviti kvalitetnu rap zadavu, bez nastupa, koja neće trajati do 11 ili maksimalno 12 sati? Da li je moguće, bez obzira na to koliko truda uložili u pripreme i promociju, omogućiti ljubiteljima ove muzike da se propisno zabave? Da li smo spremni da ime koje gradimo godinama potrošimo za jednu noć?

Nakon petka u Balkanu, najiskrenije govoreći, možemo odahnuti. Pokazalo se ono čemu smo se potajno nadali. Pokazalo se da je ljudima zaista važno šta im vrtite i da sarajevska publika itekako zna prepoznati klubske klasike i da će i više nego bučno reagovati na iste. Od domaćeg old skoola kao što su TNT i Sha-Illa pa do Salt- N Pepae i Grandmaster Flasha. Što je najvažnije, pokazalo se da rap može postojati u klubovima i to možda daleko više od nekih drugih žanrova koji se forsiraju u posljednje vrijeme.

Da ne bi ispalo da je sve bilo sjajno i bez ikakvih propusta spomenuti ćemo jako loš kraj koji nismo trebali dopustiti. Dok je u klubu bio još prilično veliki broj ljudi bili smo prisiljeni prekinuti zadavu i bukvalno otjerati one najtvrdokornije. Iako je čitav događaj trajao do duboko u noć, što je prava rijetkost za rap u Sarajevu, morali smo ljudima omogućiti da se zabavljaju dok je to bilo teoretski moguće. Naredna Srednji Prst B.O.B. zadava će sigurno ispraviti ovaj propust.

Ovaj report pisan je prije svega da se zahvalimo svim ljudima koji su se nama zahvalili za jedan od najboljih rap provoda u posljednjih nekoliko godina i bez obzira koliko ove riječi možda zvučale lažno, nikako ovaj događaj ne bi smatrali takvim da nam vi to niste rekli.

Eto, stvarno smo pokušali da ovaj tekst bude kraći nego inače, ali jednostavno nije moglo. Nadamo se da smo barem djelimično uspjeli u naumu da ne pretjeramo sa komplimentima za same sebe, kao što smo uspjeli u organizaciji jedne jako kvalitetne rap klubske noći.

Hvala svima koji su u petak u Balkanu napravili pravu rap ludnicu. I da, nadamo se da se vidimo opet.

0 comments:

Post a Comment