--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Thursday, March 31, 2011

Pjesma sedmice 10 (28.03.2011.)




El-P – „Deep Space 9mm“

Jaime Meline (Džejmi Milajni), El-P aka El-Producto, je tridesetšestogodišnji MC i producent iz Brooklyn-a. On je i suosnivač, vlasnik i generalni menadžer jednog od najuticajnijih američkih hiphop label-ova, Definitive Jux-a. Od februara 2010. godine Def Jux više ne postoji kao izdavačka kuća u tradicionalnom smislu.

El-P je u njujorške hiphop vode zaplivao kao vrlo mlad, a s obzirom na probleme sa autoritetom, zbog čega je bio izbačen iz nekoliko škola, odlučio je svoju ljubav prema hiphop muzici živiti do kraja, učiniti je profesijom i graditi muzičku karijeru. Kako se kasnije ispostavilo, to je bila nedvojbeno prava odluka, a kako to uglavnom i bude kada odlučite slijediti svoj san i raditi ono što volite.

Mr. Len-a je upoznao na svojoj rođendanskoj zabavi, na kojoj mu je ovaj bio DJ. Sprijateljili su se i formirali grupu Company Flow 1993. godine, a iste godine su izbacili i svoj prvi singl na vinilu, "Juvenile Techniques". Kasnije je grupu kompletirao Bigg Jus, a 1996. izašao im je debitantski EP "Funcrusher". Nakon njegovog izlaska, nekoliko major labelova se otimalo za grupu koja je ipak čekala vrijeme i priliku da potpišu ugovor pod svojim uslovima. Na kraju su potpisali za Rawkus Records i izbacili prvi album "Funcrusher Plus" 1997. godine.

Šta El-P sada misli o potezu potpisivanja za Rawkus, između ostalog, imat ćete priliku čuti kasnije u Pjesmi Sedmice Srednjeg Prsta, a nesuglasice koje su nastale nakon izlaska instrumentalnog albuma "Little Johnny From the Hospitul: Breaks & Instrumental Vol.1" 1999. godine, ipak su donijele mnogo dobroga, s obzirom da je nakon toga El-P osnovao Definitive Jux.

Label je relativno brzo stekao popularnost i opću prihvaćenost u rap krugovima, zahvaljujući uspješnim albumima Cannibal Ox-a (The Cold Vein) i Aesop Rocka (Labor Days), na kojima je El-P imao veliki udio i uticaj.

Company Flow, sada samo El-P i Mr. Len, korektno su se razišli 2001., a naredne godine El-P je izdao svoj debitantski solo album, "Fantastic Damage", koji mu je donio mnoge pozitivne kritike i opću prihvaćenost, ne samo u hiphop muzičkim krugovima.

Rhapsody je album stavio na #8 mjesto najboljih hiphop albuma desetljeća, a El-P-a i na listu najboljih 10 bijelih repera. Iako su takve liste uvijek relativno precizne i subjektivne, pa ih je nezahvalno uzimati kao mjerilo, u slučaju El-Pija se moramo složiti i reći da mu je tu i mjesto.

"Fantastic Damage" je izašao 14. maja 2002. za Def Jux naravno, a uspijeh i interes je u oktobru iste godine doveo do izlaska instrumentalne verzije albuma, na kojoj su bila još i tri remixa, tekstovi i video materijali.

El-P je 2004. izdao jazz fusion album "High Water" sa Blue Series Continuum-om, a 2005. je izašao "Collecting the Kid", koji se prije može nazvati kompilacijom nego drugim albumom.

Drugi album koji je do danas komercijalno najuspješnije El-Pijevo izdanje, zove se "I'll Sleep When You're Dead", a izašao je u martu 2007. i bio je na #78 mjestu US Billboard 200 liste.

El-P je bio i član grupe Central Services, koja nije stekla naročito veliku bazu slušatelja.

Kao producent i emsi surađivao je sa mnogim velikim hiphop imenima, među kojima su Aesop Rock, DJ Krush, Murs, Cage, Mr. Lif, Prefuse 73, Jedi Mind Tricks, Atmosphere i mnogi drugi, a dokle doseže njegov rad i zvuk i kakav uticaj ima može se osjetiti i na jednom od najboljih producenata sa ovih prostora, AC3Piju iz Zagreba, iz Sinestet ekipe. S druge strane, najveći uticaj na El-Pija je imala Public Enemy-jeva producentska ekipa The Bomb Squad.

Deseta Pjesma sedmice Srednjeg Prsta, je treća na "Fantastic Damage-u", "Deep Space 9mm", a odlično predstavlja i sažima El-Pijev stil i širok opus emsijaških i producentskih kvaliteta, ali naravno da je samo dio onoga što El-Pija čini jednim od najboljih američkih bijelih repera ikada.

"Deep Space 9mm" zvuči digitalno, klaustrofobično i futuristično, a istovremeno prljavo, masno i tvrdo. Produkcijski dovedeno do savršenstva, kako El-Piju i dolikuje, a agresivnost i energija ispunjuju ovu stvar od prve do poslednje sekunde. Matrica, za koju možemo reći da je jedna od njegovih najprepoznatljivijih, ubijena je rimama i repom El-Pija koji repa o svom životu, karijeri, strahovima i mnogim stvarima iz poznatog svemira, a multi-rima se ne bi postidio ni MF Doom. El-P je veliki poštovatelj i ljubitelj naučne-fantastike i često postavlja pitanja o prirodi realnosti, a to se jako osjeti i na njegovoj muzici. Deep Space 9 je ime svemirske stanice iz Star Treka, a milimetri je dijele od desete Pjesme sedmice Srenjeg Prsta, El-P - Deep Space 9mm!

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment