--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Sunday, March 13, 2011

Pjesma sedmice 9 (07.03.2011.)


Mobb Deep – „Up North Trip“

U ponedjeljak, 7. marta 2011. godine, Albert Johnson ili Prodigy, odslužio je trogodišnju zatvorsku kaznu zbog posjedovanja oružja. Nekoliko puta za tog vremena je tvrdio da je u zatvoru Iluminate dissa, a 19. aprila bi trebala izaći njegova autobiografija napisana u tom periodu.

Nakon OutKast-a i MOP-a, Mobb Deep je treći legendarni američki hiphop dvojac u nizu, kojeg predstavljamo u sklopu Pjesme sedmice Srednjeg Prsta, a Prodigy je njegova polovica. Drugo pola je, Kejuan Muchita, poznat i kao Havoc.

Mobb Deep je hardkor hiphop grupa iz Queens-a, iz New York-a, a smatraju se djelimično zaslužnim i za povratak east-coast repa na mapu, sredinom devedesetih. Havoc i Prodigy počeli su sa rimovanjem kao djeca 1986. godine, a poslije su zajedno pohađali srednju umjetničku i školu dizajna u New York-u. Havoc je zauzeo ulogu producenta i sekundarnog MC-a, dok se Prodigy smatra primarnim MC-jem grupe.

Prvi album, "Juvenile Hell", izbacili su 1993. godine kao osamnaestogodišnjaci. Album i pored toga što je uključivao i produkcije Dj Premier-a i Large Professor-a, nije napravio naročito zapažen uspjeh niti je pokupio mnogo pozitivnih kritika. 4th & B'way Records, label za koji je album izašao, otpustio je dvojac par mjeseci nakon izlaska istog. Mobb Deep su svoj prvijenac kasnije opisali kao proces učenja i sticanja iskustva za ono što će se dešavati poslije u njihovoj karijeri, a one koji su mislili da su još jedna od rap grupa u nizu koja neće uspjeti izdignuti se i napraviti nešto veće, silovito su demantovali drugim album, "The Infamous", koji je izašao 25. aprila 1995. godine za Loud Records.

Na albumu gostuju članovi Wu-Tanga; Raekwon i Ghostface Killah, zatim Nas, Q-Tip iz A Tribe Called Questa, te Big Noyd. Upravo ovaj album ih je svrstao u prvi plan east-coast hardkor hiphop scene, rame uz rame sa imenima kao što The Notorious B.I.G., Wu-Tang Clan, Jay-Z i Nas.

Karakterizira ih mračan i tvrd zvuk i diliveri, slikovito opisivanje geta i naracija stvari koje se dešavaju na ulici, sleng, kao i istančani flow-ovi preko često minimalističkih, ali i prljavih, tvrdih i direktnih bitova. Havoc se može nazvati izvršnim producentom svih Mobb Deep albuma, a potpisuje i većinu produkcije na "The Infamous" albumu, na kojem se nalazi deveta pjesma sedmice Srednjeg Prsta.

Nakon njega, izlazili su "Hell on Earth" 1996., a zatim i do danas komercijalno najuspješniji "Murda Muzik" 1999. godine.

Na petom studijskom albumu grupa je počela odstupati od svog karakterističnog stila i uličnog imidža, izašao je 2001. pod nazivom "Infamy", a i ako su postali slušljivi široj publici, moraju se razumiti komentari, pogotovo dugogodišnjih fanova kako su se prodali i kako su im okrenuli leđa. Potezom promjene stila, čini se da su si skočili u stomak i kada je komercijalni uspjeh u pitanju, s obzirom da "Infamy", kao i "Amerikaz Nigtmare" 2004. i poslednji u nizu studijskih albuma "Blood Money" koji je izašao za G-Unit/Interscope 2006. godine, skupa nisu prodani ni približno puta kao platinasti "Murda Muzik".

Prodigy je izdao 4 studijska solo albuma, a Havoc 2, izbacili su i nekoliko oficijelnih mixtape-ova i kao grupa i kao solo izvođači, te surađivali i gostovali mnogim velikim hiphop imenima na projektima.

Uprkos hitovima kao što su "Surival of the fittest" ili "Shook ones pt. 2", "Right back at you" i drugih koji se nalaze na "The Infamous" albumu, i imajući u vidu pomalo neslavni razlog biranja upravo Mobb Deepa, baš sada u ovoj rubrici, deveta Pjesma sedmice Srednjeg Prsta je "Up North Trip".

Stvar je vrhunski producirao Havoc i dao joj je pravi stari hiphop gruv, a gruv sadrže i daju i Prodigy-jev, odnosno Havoc-ov flou i način rimovanja. Stvar je zadržala svu masnoću i tvrdoću kakvu je Mobb Deep tada servirao, a svakako da lirika, kao i priča, o kojoj nam u dva versa Prodigy-a i jednom Havoca repaju, stvar stavljaju u mračno geto okruženje. "Up North Trip" je petominutna stvar sa odlično promišljenim i razrađenim konceptom, a huk, odnosno refren je taj koji sve skupa nosi. Deveta Pjesma sedmice Srednjeg Prsta, Mobb Deep - Up North Trip!

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment