--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Wednesday, April 27, 2011

Pjesma sedmice 12 (18.04.2011.)



Gang Starr – „Mass Appeal“

Pjesma sedmice pod rednim brojem dvanaest, koju ste mogli slušati u 26. izdanju Srednjeg Prsta, konačno je osvanula na našem blogu. Kolega Kajzer je bio na putu tako da nije bio u mogućnosti ranije dostaviti tekst. U Srednji Prst Rap Showu na Federalnom radiju tekst je čitan u noći kada je preminuo velikan kome je tekst i posvećen. RIP GURU!


Prije godinu dana, 19. aprila 2010. godine od posljedica srčanog udara, u 48. godini života, preminuo je Keith Edward Elam, poznatiji kao Guru.

On je zajedno sa Christopher Edward-om Martin-om, odnosno DJ Premier-om, činio bez dileme jedan od najpoznatijih i najuticajnijih hip-hop dvojaca, grupu Gang Starr, u kojoj je Guru tumačio ulogu MC-a, dok je Premier bio DJ i producent.

Grupu je osnovao Guru, 1985. godine u Bostonu, a tada je pored njega bio DJ 1,2 B-Down, poznat i kao Mike Dee, a 1987. grupa je izdala 12" singl na vinilu za Wild Pitch label. Nakon što se dvojac razdvojio, 1989., Guru je želio da nastavi sa radom pod imenom Gang Starr, a uskoro dolazi do spajanja sa DJ Premier-om, tada poznatom kao Waxmaster C, nakon što je mu je ovaj poslao beat-tape koji se Guru-u svidio.

Iste godine, izašao je prvi singl "Words I Manifest", kao i album "No More Mr. Nice Guy".

Naredna četiri albuma, redom, "Step In the Arena" 1991., "Daily Operation" 1992., "Hard to Earn" 1994. i "Moment of Truth" 1998., su stvorili njihov prepoznatljivi zvuk i imidž, a mnogi će reći da su svi oni klasici. Gang Starr je bila pionirska grupa kada je u pitanju zvuk NjuJorškog hiphop-a devedesetih godina, a nisu rijetki emsiji i producenti koji su pod njihovim uticajem počinjali svoje karijere i koje upravo njihov zvuk usmjerio.

2003. je izašao poslednji u nizu Gang Starr studijskih albuma, "The Ownerz", dvije godine prije raspada grupe, i sedam prije Guru-ove smrti, ali raduje činjenica da je najavljen izlazak novog CD/DVD projekta koji će sadržati neobjavljene i obrađene materijale grupe.

Naša Pjesma sedmice 12, nalazi se na četvrtom studijskom albumu, "Hard to Earn", koji je izašao u martu 1994. i koji je bio izgrađen na još tvrđem i prljavijem zvuku nego prethodni albumi dua. Od gostiju se na njemu pojavljuju Group Home, Jeru The Damaja i Big Shug, u to vrijeme svi oni su bili dio Gang Starr Foundation-a, a osim njih na albumu se pojavljuje i duo Nice & Smooth.

Od drugih hiphop imena i grupa sa kojima ih se asocira, su M.O.P., Harlem 6, Ed O.G., Rakim, Afu-Ra i drugi.

Premier-a smo već ranije predstavljali u sklopu pjesme sedmice, kao producenta prve, pjesme "Voice-s" Blaq Poeta, a svi koji su iole bolje upućeni u američku hiphop scenu, priznat će Premier-a kao jednog od najvećih hiphop Dj-eva i producenata svih vremena. Isto važi za Guru-a kao emsija, koji je pored svog rada u sklopu grupe Gang Starr, izbacio mnogo solo albuma, uključujući četiri legendarna Jazzmatazz-a, a osim toga se je pojavljivao kao gost izvođač na raznim rap izdanjima.

Dvanaesta Pjesma sedmice Srednjeg Prsta, koja se kao što smo spomenuli nalazi na "Hard To Earn" albumu, je prvi singl sa istog, a nalazi se i na "Tony Hawk's Pro Skater 4" soundtracku. Riječ je o pjesmi "Mass Appeal".

Singl sadrži sve karakteristične elemente Premijerove produkcije, minimalističnu melodiju, loopovanu drum sekciju i skrečeve na refrenu. Guru baca tri šesnaestke sebi svojstvenim ležernim diliverijem i flowom, uspjeva zvučati monotono, ali nikako i dosadno, već naprotiv, smislene rime i znanje koje Guru baca, njegov unikatni stil, učinili su ga rap legendom i pamtit ćemo ga i dugo, dugo nakon njegove smrti prije godinu dana. Guru Rest In Peace! Gang Starr - Mass Appeal, Srednji Prst Pjesma sedmice #12.

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment