--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Thursday, April 14, 2011

Pjesma sedmice 11 (11.04.2011.)



Redman – „Cant Wait“

Jedanaesta pjesma sedmice nam dolazi ponovo iz svijetske hiphop kolijevke Nju Jorka, odnoso Nju Džersija, a u sklopu rubrike Srednjeg Prsta, ovaj put ćemo predstaviti legendarnog Redman-a.

Reginald Noble je četrdesetogodišnji mc, dj i producent, a poznati su i njegovi glumački artributi. Fejm je stekao početkom 90-tih kao izvođač Def Jam-a, bio je član Def Squada, a osim toga je polovica rap dua Mehod Man & Redman. Svoj svjetski debi imao je na EPMD albumu "Business as Usual", gdje se pojavljuje na pjesmama "Hardcore" i "Brothers On My Jock".

Prvijenac je izbacio 1992. "Whut? Thee Album", a već tada se dalo naslutiti da ima veliku karijeru pred sobom, izbaran je za najboljeg rap izvođača godine po izboru The Source-a, a album je certificiran zlatom. Dvije godine kasnije, tačnije 22. novembra 1994., svjetlo dana ugledao je drugi Redmanov album; "Dare Iz A Darkside", a većinu pjesama producirao je sam Redman. Tek kasnije su za Redman-a beatove radili uglavnom drugi producenti.

Album je bio na trinaestom mjestu Billboard 200 liste, a proglašen je zlatnim već u januaru 1995., nakon što je prodaja prešla 500.000 komada u SAD-u. Redman nije krio da je konzumirao mnogo droge u toku nastanka ovog albuma na kojem se nalazi naša ovosedmična pjesma sedmice. Nakon njega, Redman se okrenuo značajno drugačijem zvuku, bez primjesa gengsta repa i više lirički, ali i komercijalno orijentisano.

1996. izašao je kritički odlično prihvaćeni treći album "Muddy Waters", a 1998. izlazi "El Ninjo", kojeg je izdao sa Def Squad-om. Slijedio je platinasti "Doc's da Name 2000", a Redman je zajedno sa Method Man-om objavio legendarni "Blackout!" 1999. godine. Album se trebao zvati "Amerikas Most Blunted", ali Met i Red su bili primorani promjeniti ime albuma, koji je do danas prodan u preko milion i pol primjeraka.

Nezaustavljivi Redman je 2001. izdao peti album "Malpractice" koji je bio četvrti na Billboard 200 listi, a nakon toga svoje fanove činio je sretnim samostalno izdajući "Ill At Will" mixtape-ove, na kojima su bili zastupljeni i članovi njegove nove izdavakče kuće Gilla House. 2002. je zahvaljujući interkontinentalnom komercijalnom hitu "Dirrty" sa Kristinom Agilerom, stekao popularnost i kod mnogo širih masa nego što je vjerovatno ikad očekivao da će steći. Čini se da je to bila faza kada se Redman vrlo ozbiljno zezao, s obzirom da je radio i sa Pink, a producirao je i album Šakil Onilu.

Tada je potpisivao produkcije za mnoge stvari ljudi iz njegove ekipe, a šesti album izlazi tek 2007. pod nazivom "Red Gone Wild", 2009. je izašla "Blackout! 2", a album "Redman Presents... Reggie", koji je izašao 2010. djelo je Reggie Noble-a, a ne Redmana. Ove godine očekujemo dva Redmanova albuma, treći dio Blackout-a sa Meth-om i "Muddy Waters 2"!

Redman je imao mnoga pojavljivanja na TV emisijama, u video igricama, ali i na velikom platnu, od kojih je vjerovatno najpoznatija uloga u filmu How High u kojem glumi sa kolegom MethodMan-om.

Druga hiphop imena sa kojim ga se asocira su Busta Rhymes, Snoop Dogg, Timbaland, Wu-Tang, A Tribe Called Quest, DMX, LL Cool J, KRS-One i drugi. A pored nabrojanih izdanja pojavljivao se je na raznim albumima, kompilacijama, mixtapeovima i soundtrackovima.

Vratimo se u 1994. kada je izašao drugi Redmanov album "Dare Iz A Darkside". Singlovi su bili "Rockafella" i "Can't Wait", a ovaj drugi, naša je pjesma sedmice. Stvar je producirao Erick Sermon zajedno sa Redman-om, a samplovani su "All Night Long" Mary Jane Girls-a, "Caribbean Nights" Bob James-a, te "We Write The Songs" Biz Markie-a.

Red u tri versa glatko teče preko beata koji odiše hiphop zvukom njujorka 90tih, a ovakav Redman, mnogima je ostao najdraži i usmjerio je mnoge emsije, a da nije bilo njega, ne bi bilo ni Gospodina Zelenka, naprimjer. Za stvar je naravno izašao i odličan spot. Jedanaesta pjesma sedmice Srednjeg Prst-a, Redman Can't Wait.

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment