--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Thursday, May 5, 2011

Event Report I



Posljednjih nekoliko sedmica u Sarajevu je bilo zaista obilježeno rap događajima. Teško bi se čovjek mogao sjetiti kada se više različitih događaja održalo u jednom tako kratkom periodu. Ekipa Srednjeg Prsta je direktno ili indirektno učestvovala u nekima od tih događa i upravo zato sve do sada čekate na reporte sa istih. Neki su prošli odlično, neki su bili totalno ispod očekivanja, ali na kraju dana možemo biti strašno sretni i zadovoljni što su se ovakve stvari počele dešavati u Sarajevu.

U jednom od prethodnih postova na blogu najavili smo da će svi ovi eventi biti napisani u jednom malo većem reportu, ali ćemo ih ipak morati podijeliti u dva dijela. U prvom, koji upravo čitate, donosimo naše utiske sa Srednji Prst „Bombs Over Balkan 2“, Hip Hop Night (Cinemas) i koncerta Ajsa i Timbeta. Drugi dio ovog reporta koji će sadržati dojmove sa Lobbosa i Diyale očekujte u toku sedmice.

Idemo lagano.




Srednji Prst „Bombs Over Balkan 2“
Srednji Prst Soundsystem (Preza & Leshy)
08.04.2011. godine
Balkan Caffe

Pisati kritiku ili izještaj za vlastiti projekat ili događaj je prilično nezahvalan i težak posao koji bi najradije preskočili, ali smatramo da imamo obavezu prema svima vama koji pratite naš rad napisati par riječi i o klubskoj rap večeri Srednjeg Prsta. Skoro mjesec dana nakon što je održan drugi po redu B.O.B. u Balkan Caffeu, slike sa istog su i dalje prilično žive u našim glavama. Jednostavno, kao što smo pisali i u reportu za prvi B.O.B., momenti koje smo doživljavali na ovom događaju se zaista rijetko mogu vidjeti u domaćim klubovima. Nije da se rap ne sluša ili ne vrti, ali da se na njega pleše, skače, divlja... i da je ekipa tako željna zabave i kvalitetnih klubskih rapčuga, nije situacija kojoj možete često prisustvovati u Sarajevu. Od Redmana i Busta Rhymesa pa sve do Juice i Targeta, klub je od trenutka kada se solidno napunio pa sve do kraja večeri bio u opštem rasulu (naravno, subjektivno viđenje situacije).


Jedini minus čitavoj večeri jeste jedna nepotrebna i jako ružna situacija koja se desila ispred kluba i radi koje je događaj morao ranije biti prekinut. Nažalost, na takva dešavanje nikako ne možemo uticati i nadamo se da će nas ta zla sudbina zaobići u budućnosti. Posebno želimo iskazati razočarenje što najtvrdokornijim rapčugama nismo stigli predstaviti jedan malo tvrđi set koji smo čuvali za sami kraj. Nadamo se da ćemo to uspjeti na Bombs Over Balkan trici i da ćemo nastaviti, zajedno s vama, raditi jako kvalitetne rap klabinge.






Hip Hop Night

Spirit, Paparazzi, ASDi, Emsho, Cicko & Psycho, Mistik, Fedjah, DRS, BDZ, M-ONE
19.04.2011. godine
Cinemas

Hip Hop Night u klubu Cinemas je događaj koji je od samog početka jako malo obećavao i za koji je većina istaknutije (starije?) rap ekipe u Sarajevu imala prilično mala očekivanja. Ne radi se tu o nekoj zavisiti prema mlađim ekipama (kakva bi to samo apsurdna glupost bila) ili mišljenju da su mlađi MC-iji u Sarajevu prilično loši, nego o čistom iskustvu. Nakon što posjetite 4-5 sličnih događaja za svog života i uvidite da nijedan od tih nije ispunio ni najosnovnije kriterije da bi ga mogli smatrati partijem/koncertom/okupljanjem ili bilo čim drugim onda naučite lekciju i prestanete ići na iste. Ipak, jako veliki broj novih imena na jednom mjestu uticao je na našu odluku da odem na Hip Hop Night i uživo čujemo na kojem su nivou mladi sarajevski MC-iji. I možda je bolje da nismo.

Potpuno pogrešan odabir kluba za ovakav događaj, strašni problemi sa matricama i zvukom, mrtva publika i još mrtviji MC-iji na bini (čast izuzetcima) su osnovne odlike ovog eventa. Sve početničke greške sabrane na jednom mjestu.

Istaći bilo koga od izvođača ili posebno kritikovati nekog od njih bilo bi zaista nepravedno i nepotrebno jer kada se podvuče crta, svi su se utopili u jednu prilično negativno sliku. Najveća očekivanja, barem nama, imali smo kada je u pitanju Emsho, ali slobodno možemo reći da je i njegov i Psychov nastup bio jednako loš kao i kod ostalih. Tehnički problemi su uništili bilo kakav hype koji se na trenutke možda i osjećao. Ekipa koja je stigla na sami početak (mi smo kasnili nekih dvadesetak minuta) rekla nam je da je Fedjah bio solidan. Realnost je da se na ovakvim dešavanjima najlakše izgubiti u gomili prosječnosti i amaterizma, tako da među ovima imena možda i ima određenog kvaliteta, ali sigurno da on na ovom događaju nije pokazan. Kako reče Shtela u intervju za Srednji Prst: ne možeš izać da nastupaš sa rukom u džepu!

Jedini istinski pozitivna i kvalitetna stvar u čitavoj večeri bio je nastup beatboxera čije ime nismo uspjeli čuti i koji nas je zaista oduševio. Respect!





Ajs Nigrutin i Timbe

22.04.2011. godine
Balkan Caffe

Nakon nešto više od godinu dana Ajs i Timbe su se vratili u Sarajevo da ponovo naprave događaj kakav su samo oni u stanju i slobodno možemo konstatovati da su u tome uspjeli. Prepuni Balkan svjedočio je da u Sarajevo itekako ima publike koja sluša muziku koju rade Ajs i Timbe, a njih dvojica su se istinski potrudili da toj publici ponude nastup vrijedan cijene ulaznice. Od starih Bad Copy hitova pa sve do novih solo stvari, publika sastavljena od većinom mlađe ekipe mogla je uživati u nešto više od sat vremena njihovog nastupa. Energični i inspirisani, kao i uvijek kada smo ih imali prilike gledati uživo, Ajs i Timbe su još jednom pokazali da se njihov dugogodišnji rad na rap sceni Balkana itekako poštuje i prati. Teško bi bilo reći da je ovo jedan od njihovih najboljih nastupa, ali nekih posebnih zamjeri na Ajsa i Timbeta zaista nemamo.

Ekipa Srednjeg Prsta (Preza & Leshy) radila je warm up za njihov nastup i slobodno možemo reći da smo istim prilično nezadovoljni. Pokazalo se da ekipa koja sluša Ajsa teško da sluša bilo šta drugo iz žanra muzike kojim se on bavi. Većinom mlađi posjetioci veći dio večeri su samo pasivno posmatrali nekih desetak ljudi koji su se zadavali na stvari koje smo vrtili. Ipak, Ajs i Timbe su odrokali maksimalno kvalitetno, mi smo se potrudili koliko je to uopšte bilo moguće i rezultat je prilično zadovoljavajući.

Idemo dalje. Lobossi i Diyala u toku sedmice.

0 comments:

Post a Comment