--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Wednesday, June 1, 2011

Ghetto Report 16 (30.05.2011.)



“Sarajevski ponos”


Nakon punih šest emisija u kojima nismo imali Ghetto Report, naša kolumna koja se bavi pitanjima iz društvene i muzičke svakodnevnice se napokon vraća u 32. izdanju Srednji Prst Rap Showa na Federalnom radiju. Razlozi zbog koji smo napravili ovako dugu pauzu između 15. i 16. kolumne su vjerovatno poznati svim redovnim slušaocima. Od specijalnih emisija i različitih najava koncerata pa sve do intervjua i one strašne emisije koju ste mogli slušati prošle sedmice, sve te stvari su uskratile prostor na početku emisije obično rezervisan za Ghetto Report. O jednoj od tih stvari upravo i govorimo u ovom 16. Ghetto Reportu.

31. Srednji Prst, specijalno izdanje “Snake VS SterMa VS Kontra”, radijska zadava koja je u okvirima sarajevske i bosanske rap scene podigla priličan hajp i privukla veliki broj ljudi na talase Federalnog radija. Nekoliko komentara i pohvala dobili smo i iz susjednih zemalja pa ne sumanjamo da je i u ovim državama emisija bila slušana. Potvrda ovih navoda jeste i ogromna posjećenost našeg bloga nakon što smo okačili snimak emisije koji, naravno, još uvijek možete skinuti ukoliko to do sada niste učinili.

Slušanje podcasta emisije u miru vlastitog doma je i u najvećoj mjeri uticalo na odluku da pišemo i govorimo o ovom događaju večeras. Jako je veliki broj stvari koje se dešavaju iza scene i koje vi, slušatelji, ne možete čuti. Ogroman posao koji podrazumijeva bukvalno trčanje iz jedne prostorije u drugu i hiljade detalja na koje morate obratiti pažnju prilikom realizacije programa često učini da Srednji Prst za nas više liči na neki fitness program nego na radijsku emisiju. Kada uzmete u obzir da se to sve odvija nakon radnog dana natrpanog poslovnim ili fakultetskim obavezama onda sigurno razumijete da čitav projekat često predstavlja jako napornu obavezu koja iziskuje mnogo truda i rada. Nakon emisije kakvu smo imali prošle sedmice sve navedeno pomnožite još dva puta.

Ipak, na kraju jako dugog ponedjeljka kakav obično bude za nas koji radimo SP, osjećaj zadovoljstva je neupitan. Nakon što su prošle sedmice Snake, SterMa i Kontra potrgali mikrofone u našem studiju taj osjećaj je još hiljadama puta veći. Tek nakon što smo detaljno preslušali podcast shvatili smo koliko dobar posao je urađen te noći. Čitava ekipa se maksimalno potrudila da MC-ijima pruži najbolje uslove za rokanje, Mega u ulozi voditelja, Preza za kontrolom matrica, Tread za mix pultom i Kajzer sa kamerom u ruci, a Snake, SterMa i Kontra su oprali onako kako smo se nadali da hoće. Kontra je totalno pokidao sa svojim flowovima i najboljom kontrolom disanja u državi dok je SterMa profesorski krotio sve matrice koje smo mu puštali. Snake je, istini za volju, pokazao da ima daleko manje iskustva u ovakvim zadavama od SterMe i Kontre, ali vjerujemo da njegov provokativni i kontraverzni stil nikoga nije ostavio ravnodušnim. Odlična protuteža daleko blažim stilovima dvojice najboljih sarajevskih MC-ija. Šta drugo reći osim rispekt za svu trojicu!

Važno je napomenuti i da je čitava zadava snimana tako da će se uskoro pojaviti i video zapis u kojem će te moći vidjeti kako su te noći izgledale prostorije Federalnog radija iz kojih se emitovalo ubijanje mikrofona. S obzirom na kvalitet sličnih projekata iz vremena 202-ke vjerujemo da će te i ovim segmentom našeg rada biti itekako zadovoljni.

Razmišljajući kako konačne dojmove o 31. izdanju Srednjeg Prsta sabrati u jednoj rečenici kroz glavu mi je prošla misao o tome koliko bi dobro bilo kao običan slušatelj jednom imati priliku slušati ovakvu emisiju. Zavaliti se u neku udobnu fotelju ili kauč, nasuti sok ili neko drugo piće, zapaliti cigaru, upaliti radio ili stream u 00:15 i uživati. Eh, pusta maštanja…

0 comments:

Post a Comment