--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Friday, June 3, 2011

Pjesma sedmice 14 (30.05.2011.)



Aesop Rock – „Non Shall Pass“


Ian Matthias Bavitz je MC i producent poznat po imenu Aesop Rock, rođen i odrastao na Long Ajland-u u Nju Jorku. Može se reći da je među najistaknutijim predstavnicima novog hiphop vala u Americi koji se pojavio krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih godina. Član je grupa The Weathermen, Two Of Every Animal sa Cage-om i Hail Mary Mallon-a, sa Rob Sonic-om i Dj Big Wiz-om. Ove sedmice bi trebao izaći i prvi album Hail Mary Mallon-a: "Are You Gonna Eat That?" koji se već neko vrijeme može naći na internetu u digitalnom obliku.

Počeo je repati početkom 90-tih, a za Public Enemy, BDP, KMD I Run DMC kaže da su imali najveći uticaj na njega u ranim fazama. Svoja prva dva izdanja finansirao je sam, radeći kao konobar. 1997. godine je izbacio "Music for Earthworms" na kojem je na dvije pjesme radio i sa underground legendom iz Bronx-a Percee P-jem, a 1999. izbacio je EP "Appleseed".

Oba izdanja dobro su prošla, a Mush Records je prvi lejbel koji je Aesopu ponudio ozbiljan ugovor. On je tako 2000. godine objavio prvi major album "Float", a nedugo nakon njegovog izlaska, prelazi na El-Pijev Def Jux, gdje je bio sve do 2010. godine kada se lejbl ugasio. Za to vrijeme izdao je tri solo albuma, dva EP-ja i jednu kompilaciju.

Prvi za Def Jux, a Aesopov treći album "Labor Days" izašao je 2001. godine. Single "Daylight" je bio toliko popularan da je 2002. ponovo izbačen na istoimenom EP-ju koji je sadržao sedam pjesama uključujući novu alternativnu verziju pjesme. Stvar "Labor" našla se i na soundtrack-u "Tony Hawk's Pro Skater 4-ke" što je, kao i sam album "Labor Days", svakako doprinijelo popularizaciji i proboju Aesop Rock-a.

"Bazooka Tooth" koji je izašao 2003., bio je prvi album na kojem je produkciju većim dijelom odradio sam Aesop, tri stvari producirao je njegov dugogodišnji producent Blockhead, a jednu je odradio i gazda, El-P. Na albumu su gostovali Party Fun Action Committee, El-P i Mr. Lif sa Def Jux-a, kao i Camp Lo. Album je pomogao Aesopu da svoje ime pozicionira još visočije na rap ljestvici iako je naišao i na neke negativne kritike koje su se najviše odnosile na njegovu produkciju.

U periodu između "Bazooka Tootha" i poslednjeg u nizu solo albuma, Aesop je izbacio EP "Fast Cars, Danger, Fire and Knives", a prva štampana tura EP-jeva je sadržala i buklet od 88 strana sa tekstovima sa svih dotadašnjih izdanja.

U februaru 2007. godine, izlazi 45-minutna instrumentalna stvar, sa Aesopom u ulozi producenta, emsija i hajpmena. "All Day" je urađena za Nike+iPod sistem za trčanje. Pomagali su mu žena Allyson Baker na gitari i DJ Big Wiz sa skrečevima. Zvuči energično i osvježavajuće. Moglo bi se reći da je to donekle bila i najava nekog novog Aesopa bar kada je zvuk u pitanju.

Iste godine u augustu, izlazi do danas posljednji i Aesov peti solo album, "None Shall Pass", a to je i naziv naše 14. pjesme sedmice. Producirao ju je Blockhead, kao i šest drugih pjesama na albumu, pet je producirao sam Aesop Rock, a po jednu su odradili El-P i Rob Sonic. Ponovo je ostvarena zapažena saradnja sa Dj Big Wizom, a vokalno gostuju El-P, Cage, Rob Sonic, John Darnielle kao i njegova grupa The Mountain Goats-i. Treba dodati da je artwork za album radio Jeremy Fish iz San Franciska, čiji je Aesop veliki poštovatelj. Album je debitirao na 50-tom mjestu US Billboard 200 liste, sa oko 15.000 prodanih primjeraka u prvoj sedmici.

Pjesma "None Shall Pass" se prvi put pojavljuje na kompilaciji "Definitive Swim" Def http://www.blogger.com/img/blank.gifJux-a i može se reći da je prava bomba koja je prihvatljiva čak i komercijalnim radio stanicama. Aes nas vodi iz scene u scenu sa sebi svojstvenim kompleksnim i abstraktnim stilom rimovanja. Interpretacija njegovih riječi često može biti vrlo subjektivna, jer ljudima daje dosta prostora da pronađu svoje značenje. U pjesmi "Non Shall Pass", u tri versa se je dotakao raznih tema, preko svog viđenja mainstream rapa do socijalnih i političkih momenata. Na Aesop-ov ubitačni flow i diliveri ne treba trošiti riječi, već se u naredne četiri minute prepustiti 14-toj Pjesmi sedmice Srednjeg Prsta, Aesop Rock - Non Shall Pass.

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment