--------- PONEDJELJKOM 15 MINUTA IZA PONOĆI NA FEDERALNOM RADIJU ---------

Saturday, January 8, 2011

Pjesma sedmice 2 (03.01.2011.)



Bolesna Braća – „Čiča Miča“

David Vurdelja aka Baby Dooks i Pero Radojčić aka Bizzo Bodega, čine legendarni zagrebački hiphop duo, Bolesnu Braću. Kao i kultni Tram 11, koji kao takav nažalost više nije aktivan, i Bolesna Braća su debitirala na hiphop kompilaciji "Blackout Project: Project Impossible". Kompilacija je objavljena 1997. godine pod patronatom Blackout Rap Show-a.

Bolesna Braća, su prije svog prvog albuma, snimili dva spota i ostvarili nekoliko zapaženih gostovanja, od kojih treba istaći ona na albumima Tram 11-a, Dine Dvornika, te Nereda i Stoke. Koliko su bili dobro prihvaćeni, potvrđuje i činjenica da su izvodili i službenu Coca-colinu himnu hrvatske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 98'.
Strani hip-hoperi također poznaju i priznaju rad Bolesne braće. Bili su predgrupa Das EFX-u, Jeru The Damaji i OC-u & BIG L-u u Zagrebu, a zajedno sa Tram 11, kao predgrupa nastupili su i na tada održanom koncertu Public Enemy-a u Ljubljani.

2000. Dooks i Bizzo konačno izdaju prvijenac za MenArt, "Lovci na šubare", a tri godine kasnije izlazi i album "Radio Fanfara", na kojem se kao gosti između ostalih pojavljuje i AfuRa i Samy Deluxe, i koji je dugo vremena tresao klubove i top liste. Ipak, nama je prvi album ostao neprevaziđen i nakon deset godina, kada su Braća, sada već prošle 2010. izdali treći album, pod nazivom "Veliki umovi 21. stoljeća".

Mišljenja smo da su "Lovci na šubare" jedan od najvećih hiphop klasika na ovim prostorima, a prvi single bila je pjesma "Čiča Miča" i ista je i novogodišnja pjesma sedmice u Srednjem Prstu.

Sjećamo se da je kada je izašla, strahovito odjeknula i na ulicama Sarajeva, a rijetko koji omladinac joj nije znao riječi napamet od a do ž. Tako je bilo i sa drugim singleom, "Lovačke priče", a kasnije i sa većim dijelom albuma. Snimljeni su i odlični spotovi u režiji Gorana Kulenovića, a album se u prvih mjesec dana prodao 2000 puta.

"Čiča miča" je još jedna budalasta pjesma i priča Bolesne Braće u kojoj su glavni likovi, likovi iz bajki. Koolade-ov beat od cijele pjesme, dodatno pravi pravu bombu i hit, a upravo zbog atmosfere i onako pomalo prazničkog tona, izabrali smo ovu pjesmu za novogodišnju pjesmu sedmice. Bolesna Braća - Čiča miča, prodjusd baj Kulejd! Uživajte

DOWNLOAD

0 comments:

Post a Comment